Kamratvallen ar
9.7.2024

Älskar att tävla, bra på att lyssna - Katri är juniorföräldern som blev VIFK:s ordförande

- Alla ska jobba tillsammans. Jag vill se Vasa IFK som EN förening där alla är välkomna oberoende av social och ekonomisk bakgrund eller språk.

Orden tillhör anrika Vasa IFK:s nyvalda ordförande Katri Bergendahl-Hannuksela, 48. Hon efterträder Ann-Christine ”Cisse” Grönholm som avtackat sig uppdraget på grund av en allvarlig sjukdom om kräver behandling och återhämtning.

Katri övertar ordförandeklubban i tider där mycket händer inom föreningen. Antalet fotbollsjuniorer växer så det knakar, dam- och herrlagen spelar på hög nationell nivå och förningen har fått ett ”hem” då Kamratvallen 3 nu tagits i bruk. Men samtidigt kämpar man med ekonomin och en klyfta har vuxit mellan juniorlagen och styrelsen.

- Jag känner till läget efter att ha pratat med många av de berörda. Jag vill se mig som en länk mellan juniorföräldrarna och själva föreningen. Jag finns ”alltid” på Kamratvallen då sonen Joonas har träning eller match och ser mig absolut som en juniorförälder och som en sådan som vill ta ansvar och utveckla hela föreningen, säger Katri.

- Jag vill också jobba för VIFK:s image i Vasa, en förening där alla ska känna sig hemma och välkomna. Jag vet att ordföranderollen kräver jättemycket tid, men jag vill stöda barnen så att de rör på sig och lär sig sociala färdigheter.

-VIFK valde jag för att föreningen står för mjuka värderingar, här respekterar man lagkamrater och vuxna, man ropar inte åt domare och motståndare, förklarar Katri.

Hon har en förvaltningsmagistersexamen från Vasa Universitet och många års erfarenhet från social- och hälsovårdsbranschen (SOTE). Idag är hon verkställande direktör för läkarcentralen Nero. Nero grundades i Vasa i februari och har 32 anställda. VD:n Katri tror att hon har fördelar av SOTE-branschen i rollen som ordförande för VIFK:

- Jobbet har gjort att jag lärt mig att sköta människor och lyssna till deras berättelse. Jag är bra på att lösa problem.

Katri Bergendahl-Hannuksela är född och uppvuxen i Vasa så lokalkunskapen finns där. Hon har fem barn, ett bonusbarn och ett barnbarn. Tre av barnen är vuxna och bor inte längre hemma. Yngre barnen Vili och Joona är de som håller på med fotboll. Vili pausar för tillfället, men Joona, född 2013, spelar desto ivrigare i Vasa IFK:s blåvita dress.

Joona har diabetes och mamma Katri följer honom ständigt vid sidan av fotbollsplanen. Nu finns en annan diabetiker med i Joonas lag så han och Katri behöver inte känna sig ensamma. Laget förstår.

Katri älskar att tävla. I (ännu) yngre dagar sysslade hon med tävlingsdans i Vasaföreningen Rolling på nationell nivå. Men tävlingsdans har hon lagt av med, finns inte tid.

- Numera dansar jag bara hemma. Med mannen, säger hon med ett skratt.

 

TEXT: K.D. LÅNGBACKA

FOTO: K. D. LÅNGBACKA

Tillbaka till Nyheter