IMG 4073
12.4.2024

Säsongen i Ettan 2024 sparkas igång denna helg. För VIFKs del betyder det en premiär på hemmaplan imorgon 13.4. klockan 17:00 då KuPS Akatemia gästar från Kuopio. Efter avancemanget från division 2 i fjol är VIFKs herrar taggade för de nya utmaningar den högre serien har att erbjuda. KuPS är ett bekant motstånd från förra säsongen i division 2. Förra säsongens matcher slutade i en vinst för vardera lagen på hemmaplan. Det blir alltså en mycket spännande premiär i Sandviken imorgon. 

 

"KUPS Akatemia är ett ungt och skickligt lag som samarbetar med KuPS från Veikkausliiga, vilket gör det svårt att på förhand veta vilka spelare som kommer att ingå i startelvan imorgon. Sammantaget är KuPS Akatemia en riktigt bra motståndare, ett skickligt och snabbt, spelande lag som kommer ge en bra mätare direkt från säsongens början" Peltonens tankar om premiärmatchen.

 

Herrarna spelar även i Suomen Cup från tredje omgången. Motståndet i matchen är Sporting Kristina och matchen spelas i Kristinestad på Braheplan, tisdagen den 16 april med avspark klockan 18:00. Därefter fortsätter matcherna i Division 1 med en bortaresa till Esbo för att möta EPS, som också flyttades upp till Ettan från Division 2 ur B-gruppen. April innehåller ännu en hemmamatch när KPV besöker Sandviken den 27 april. 

 

Försäsongen har bjudit på både framgångar och utmaningar. Totalt har åtta träningsmatcher spelats, vilka har använts för att finslipa lagets spelsystem och integrera nya spelare. Träningsmatcherna har spelats mot lag från både högre och lägre divisioner samt kommande motståndare under säsongen. Laget har tränat hårt under försäsongen och är redo för säsongsstarten.

 

Huvudtränaren Max Peltonen går igenom träningsperioden:

"Träningsperioden var överlag okej. I matcherna har prestationerna varit lite ojämna, med riktigt bra perioder under matcherna och även hela matcher, men sedan har det kommit små slarvfel som har synts i matchresultaten. Ojämnheterna har dock jämnats ut under träningsperioden och vi har haft några bra matcher. Laget har klarat sig från större skadeproblem och influensan som cirkulerade i laget under träningsperioden har vi besegrat inför säsongsstarten. Överlag är jag nöjd med träningsperioden under försäsongen och det är trevligt att få igång säsongen."

 

Efter att avancemanget säkrades i oktober i fjol genom kval mot Ilves Kissat, efter den spännande straffsparksläggningen har det skett en del förändringar i VIFK:s trupp. Bland de som har lämnat finns förra säsongens kapten Teemu Muurinen (VJS), Jyri Kiuru (JIPPO), Joona Poltto (FC Vaajakoski), Hugo Karlsson (OLS), samt Jonas Pitkäkangas, som avslutade sin långa karriär i VIFK förra säsongen.

 

Nya förstärkningar har också tillkommit till spelartruppen. Målvaktssidan kompletteras av Antti Vironen. På mittfältet har Arttu Nuutinen och Aleksi Pahkasalo tillkommit, vilket tillför viktig erfarenhet till laget. Elias Machaal och Werneri Mylläri tillför båda ungdomlig entusiasm, fart och skicklighet. Filip Hiekkanen återvänder också till VIFK efter ett år i militären och tillför både fart och hot i anfallet. Steven Morrissey tillför en enorm mängd erfarenhet och skicklighet till laget från sina år i Veikkausliiga. Peltonen är nöjd med det lag som har formats:

 

"Laget utgör en lämplig blandning av ungdom och erfarenhet. En stor del av fjolårets stomme med spelare fortsätter även under den kommande säsongen. Vi har lyckats lägga till erfarenhet och kvalitet till det unga laget genom nya spelare. Trots att vi har en ganska stor grupp är säsongen lång och var och en kommer att få chansen under säsongen.

 

Under träningsperioden har vi tränat lite mer och det har varit trevligt att märka hur engagerade och redo att kasta sig in i träningen laget har varit. Målet för den kommande säsongen är att etablera en plats i ettan och när serien delas i två efter grundserien, siktar vi förstås mot den övre slutspelsserien. För detta jobbar vi tillsammans."

Hela laget hittar du här och alla kontrakts nyheter finns att läsa på lagets Instagram.

 

Kapten Viktor Strömbäcks kommentarer om både den kommande säsongen i Ettan och lördagens säsongspremiär: 

 

”Jag är troligen inte den enda i vårt lag som har sett fram emot säsongsstarten och nu den kommande lördagen är det äntligen dags att inleda tävlingssäsongen. Utöver detta så får vi också inleda säsongen på hemmaplan vilket som alltid medför en lyftande känsla.

 

Försäsongen har varit lång, som den alltid är i väntan på säsongsstarten. Vi har fått ta del av både medgångar och motgångar, vilket har byggt upp och stärkt laget och på så sätt bidragit till en bra förberedelse inför den kommande utmaningen.

 

Allt jobb och mängden timmar som spenderats på fotbollsplanen ska nu bära frukt i form av 3 poäng på lördag. Välbekanta KuPS Akatemia står för motståndet, vilket ska bli väldigt intressant med tanke på att det står 1-1 i matcher efter den gångna säsongen. Jag är dock fastställd på att alla 3 poäng stannar kvar i Vasa efter drabbningen, detta lag är kapabelt till vad som helst så länge vi gör det tillsammans i en kamratlig anda.”

 

Kalendern är för närvarande fylld fram till slutet av augusti, då Division 1 delas upp i en övre och  nedre fortsättningsserie baserat på lagens placeringar. Fortsättningsserien spelas som enkel serie med sex lag. Totalt spelas alltså 27 matcher i serien, varpå:

 

- serievinnare stiger till Ykkösliiga
- laget på andra plats spelar kvalmatcher om uppflyttning till Ykkösliiga (tvådelat kval mot det 9. placerade laget i Ykkösliiga)
- lag på placeringarna 11. och 12. åker ner till Division 2

 

Mera information om serien finns på Finlands Fotbollförbunds resultattjänst

 

VIFKs hemmamatcher i Sandviken 2024:

VIFK - KuPS Akatemia lö 13.4. kl. 17:00

VIFK - KPV lö 27.4. kl. 18:00

VIFK - JJK  lö 4.5. kl. 16:00

VIFK - HJK Klubi 04 lö 18.5. kl. 17:00

VIFK - FC Vaajakoski sö 26.5. kl. 16:00

VIFK - RoPS ons 12.6. kl. 18:30

VIFK - EPS sö 7.7. kl. 18:30

VIFK - Atlantis FC lö 20.7. kl. 16:00

VIFK - FC Jazz sö 4.8. kl. 18:30

VIFK - PKKU lö 17.8. kl. 17:00

VIFK - OLS lö 24.8. klo 17:00

 

Hela matchprogrammet hittas här.

 

Vi ses på Lemonsoft imorgon, lördag, klockan 17, då säsongen äntligen sparkas igång! Tillsammans med publiken och spelarna gör vi säsongen till en fin historia!

 

En gång kamrat alltid kamrat.

 

Övrig information: 

 

VIFKs herrar spelar alla sina hemmamatcher på Lemonsoft Stadion i Sandviken. Under hemmamatcherna kan publiken njuta av försäljningen i kiosken, inklusive grillkorv och kaffe i pausen.  

 

Biljetter till matcherna säljs vid disken vid ingången. Inträdet kostar 10€, pensionärer/studerande 8€, 0-12-åringar gratis samt alla VIFK spelare slipper in gratis på herrarnas matcher. 

 

Säsongskorts-erbjudande: Köp ett säsongskort lördagen den 13 april på Lemonsoft Stadion mellan kl. 13:00 och 17:00 så bjuder vi på en kaffe och en korv. Säsongskortet gäller för alla herrarnas (Division 1, Finlands Cup) och damernas (Division 1) hemmamatcher under säsongen 2024.

 

Följ VIFK herrar på sociala medier, så kan du hålla dig uppdaterad om lagets evenemang. På Instagram publiceras påminnelser om matcher, spelarpresentationer, öppningselvorna, kommentarer från matcherna och mycket mer! För den yngre publiken hittas herrarna även på Tiktok, där roligare videor och utmaningar delas. 

 

 

Tillbaka till Nyheter